În ultimele 24 de ore (04.10.2020), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 559 traversări.

Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 981 traversări persoane, dintre care:

 • 3 369 treceri la frontiera moldo-română;
 • 1 262 treceri la frontiera cu Ucraina;
 • 1 350 treceri a frontierei aeriene prin PTF Aeroportul Internațional Chișinău.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

 • PTF Leușeni – 1 877 traversări persoane;
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 350 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Galați – 717 traversări persoane;
 • PTF Sculeni – 489 traversări persoane;
 • PTF Costești – 279 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 559 persoane și completate 4 880 fișe epidemiologice individuale.

Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 64 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Totodată, în perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2020, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 706 evenimente cu documentarea a 717 persoane, care au încălcat legislația frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova , după cum urmează:

 • 46 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • șase cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 645 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
 • nouă cazuri de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 183 consemne, dintre care șapte consemne pe Interpol și 176 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 56 de cetăţeni străini, dar și 57 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 576 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 458 100 și încasarea amenzilor de 226 150 lei.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 98 828 traversări, mai multe treceri fiind pe sensul de ieșire din țară – 52 766 traversări.

Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 30 984 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 54% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 93 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:

 • monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară;
 • detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou;
 • izolarea de celelalte persoane;
 • solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 33 a CNESP din 28 septembrie 2020, din data de 1 octombrie, ora 00:00, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologie sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi.

Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară verbal că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa

Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 • Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka – Maiaki – Udobnoe, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier.

Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să manifest

By Iulian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *