Peste 1,5 milioane de euro au fost oferite pentru opt organizații ale societății civile pentru promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, informează NEWS.UNGHENI.ORG

Suportul financiar este oferit în cadrul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Cele opt organizații selectate de UN Women și UNICEF vor implementa în 12 localități partenere ale Proiectului EVA activități de abilitare a echipelor multidisciplinare responsabile pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, testare în școli a programelor de prevenire a violenței, încurajare a inițiativelor locale de implicare civică, promovare a egalității de gen și respectare a drepturilor femeilor, dar și de creștere a gradului de conștientizare și educare a publicului larg în spiritul egalității de gen.

Acordarea granturilor pentru organizațiile societății civile a fost posibilă datorită suportului financiar al Uniunii Europene.

Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul evenimentului:

Societatea civilă este partenerul nostru în promovarea egalității de gen și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor. În acest context, a fost decis ca o parte a bugetului Proiectului EVA să fie direcționată către organizațiile societății civile prin intermediul acordurilor de parteneriat semnate astăzi. Violența în bază de gen este o gravă încălcare a drepturilor omului și o problemă serioasă în Republica Moldova, iar pandemia COVID-19 a adus noi provocări pentru combaterea acesteia. Violența împotriva femeilor le împiedică să participe pe deplin în viața socială, de multe ori nefiind raportată din cauza stigmelor sociale și a stereotipurilor”.

Ea a reiterat și angajamentul Uniunii Europene de a susține Campania globală „16 Zile de activism împotriva violenței pe bază de gen“.

Magdalena Mueller-Uri a reiterat, în acest context, mesajul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, în contextul Campaniei:

Scopul nostru este foarte clar – de a elimina toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor, suntem datori în fața supraviețuitoarelor”.

Dominika Stojanoska, Reprezentanta de țară UN Women Moldova, a reiterat faptul că parteneriatul deja stabilit cu autoritățile locale din cele raioanele Cahul și Ungheni pentru îmbunătățirea politicilor locale din perspectiva egalității de gen va fi consolidat în continuare prin cooperarea cu organizațiile societății civile pentru îmbunătățirea capacităților acestora, creșterea nivelului de incluziune și a responsabilității față de cetățeni.

Scopul final al acestui proiect este de a facilita asigurarea drepturilor și oportunităților egale pentru a îmbunătăți în cele din urmă viața femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din aceste două raioane. În Republica Moldova există încă multe provocări pentru realizarea egalității de gen – de la accesul pe piața muncii, plata inegală pentru munca de valoare egală, până la violența în bază de gen. Prin Proiectul EVA, ne propunem să abordăm aceste provocări în comun cu autoritățile publice locale și societatea civilă, asigurându-ne că politicile și bugetele locale răspund diferitelor nevoi ale femeilor și bărbaților, băieților și fetelor și că echipele multidisciplinare sunt implicate din ce în ce mai mult în prevenirea și protecția femeilor și copiilor în fața violenței bazate pe gen. ” a spus Dominika Stojanoska.

Un pas esențial pentru asigurarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni este educarea viitoarei generații în spiritul respectului reciproc dintre sexe și al zero toleranței pentru violența domestică și în bază de gen.

Ilija Talev, Reprezentantul a.i. al UNICEF Moldova a declarat: „Violența împotriva femeilor este în strânsă legătură cu fenomenul violenței împotriva copiilor, ambele având un impact puternic psihologic, fizic și emoțional asupra femeilor și copiilor pe termen lung, dar și asupra întregii generații tinere și a economiilor țărilor în general. Intervențiile propuse în cadrul Proiectului EVA au drept scop producerea unor schimbări sustenabile pentru eliminarea discriminării și a violenței în bază de gen în Moldova. Acestea se adresează școlilor, părinților, adolescenților și întregilor comunități din cele 12 localități partenere din raioanele Cahul și Ungheni”.

În paralel cu ceremonia de semnare a acordurilor de parteneriat, la Europe Cafe a fost inaugurată expoziția „Egalitatea de gen pe înțelesul tuturor”, care prezintă o serie de stereotipuri de gen prevalente în societate și încurajează comportamente pozitive întru asigurarea egalității de gen  în Republica Moldova.

Aceasta a fost organizată la inițiativa Proiectului EVA, cu suportul Platformei pentru Egalitate de Gen.

Proiectul EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, are drept scop promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor în raioanele Cahul și Ungheni.

Proiectul este implementat în perioada 2020-2022, iar bugetul a acestuia este de 5.250.000 de euro.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

By Iulian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *